Friday, June 7, 2013

Ensimmäinen kesäkuu Hirsisessä Unelmassa

Tähän aikaan viime vuonna ei taidettu edes vielä etsiä omaa kotia, ja nyt sitten nautitaan oman talon hyvistä puolista ja kärsitään niistä huonoista...

Tuossa jokunen päivä sitten (tiistai-aamuna) heräsin 06.30, ja ajattelin sammuttaa ekaa kertaa tänä kesänä viilentämään säätämämme ilmalämpöpumpun. No, lattia olikin sitten märkä, pumppu oli vuotanut noin 6h sisään kaikki vedet....Ilmesesti poistoputki tai mikä se nyt viralliselta nimeltään onkaan, oli tukossa. Eipä sitten tuollaisestakaan oltu kuultu, vaikka muuten tuli pumpusta luettua aika reippaaasti juttuja. Tai ainakaan en muista lukeneeni.

Onni onnettomuudessa, alapuolella oli pyykinkuivausteline, jonka päällä oli pinottuna 4 vaippaharsoa, yksi mun tunika ja yksi pojan body! Ne olivat imeneet ainakin jonkin verran vedestä. Mutta sittenkin tapetti oli alhaalta märkä, ja lattialla runsaasti vettä :( 

Nyt virittelimme sitten tutuksi käyneen kuivurin paikalleen,  ja aina välillä olemme tässä antaneet sen hurista ja laittaneet partsin ovea ja ikkunaa auki saadaksemme ristivedon. Varmaankin pitäisi mitata kosteudet sieltä jossain vaiheessa. Lattiahan on siis maalattu lautalattia, ja pumppu on yläkerrassa. Eristeenä lienee purua. Mutta siis tosi p***nen juttu! Ärsyttävää. 

No, joka tapauksessa, on ollut aikasta kivat kelit. Meillä oli aika pitkään melko viileää noin ulkoilmaan nähden, mutta sitten saavutettiin täälläkin se piste, että sisällä oli jopa kuumempi kun ulkona. Nyt kun "ilmis" on poissa pelistä (kukaan ei ole vielä ehtinyt rassaamaan tai edes etsimään mitään putkea), niin olen koittanut pitää verhoja kiinni aina kun paistaa. Eli juuri päin vastoin kun kevättalvella :)

Täällä on käynyt nyt raparperikauppa kuumana. Meillä oli niin hurja sato, että keksin laittaa paikalliselle "myydään/ostetaan/annetaan jne"-palstalle ilmoituksen, että kaffepakettia vastaan saa hakea raparperia. Olin hieman skeptinen, että tarviiko kukaan moista, mutta kyllä (vaihto)kauppa kävi ihan mukavasti ja jokunen raparperintarvitsija kävi. Nyt lakkautin hetkeksi homman, mutta katsotaan tuleeko vielä toinen sato josta riittäisi muillekin.


Voin kyllä henk.koht sanoa, että minulle ei uppoa kyllä enään yhtään palaa raparperipiirakkaa tai oikeastaan muutamaan kyseisestä vihanneksesta valmistettua tuotetta. Mehua korkeintaan.

Mutta tässä nyt vielä pari hyväksi havaittua ohjetta, jos joku muukin tuskailee satonsa kanssa :)



RAPARPERIKUPIT UUNISSA

Tarvitset:
*raparperia

*paistonkestäviä vuokia, keraamisia esimerkiksi, ja foliota
*sokeria
*hunajaa
*mehua
*voita
*jäätelöä tarjoiluun


Tämän ohjeen mukailin eräästä grilliraparperikuppi-ohjeesta. Tämä siis valmistetaan uunissa, ja se on taivaallisen hyvää vaniljajäätelön kanssa. Koittaisin kyllä myös ehkä mansikkaa :)

1. Kuori ja pilko raparperit. Määrä riippuu siitä montako kuppia teet, ja minkä kokoisia :) Käytin tässä siis paistonkestäviä jälkiruokakippoja ja yhtä pientä kulhoa. 

2. Voitele kupit öljyllä, voilla tms

3. Laita kippoihin raparperinpalat, päälle hunajaa, näihin laitoin reippaan yhden teelusikallisen per kuppi. Lisäksi laita sokeria, laitoin noin teelusikan per kuppi, tai vähäsen vajaa. 


4. Vuole vielä päälle muutama voilastu, ja laita mehua niin että se nousee noin kuppien keskivaiheille, itse käytin juissin hedelmämehua. 


5. Laita kippojen päälle foliota

5. Paista 200c:ssä kunnes alkaa tuoksu tulla, neste on aikalailla haihtunut ja raparperi on kypsää (tuoksu tulee :) ). Laittaisin kipot vielä pellin päälle, koska mulla ainakin valui hieman nestettä. Itse paistoin alkuun 175:ssä, mutta luulen että 200c on parempi.

6. Syö herkku jätskin kera :)





Toinen ohje on nyt kuvaton, mutta tätä meillä syödään nyt viilin, maustamattoman jogurtin sekä puuron kanssa.



RAPARPERI-OMENAHILLOKE

*500g raparperia
* 1 omena
*1/2 l vettä
*2 1/2dl sokeria

1. Kuori ja pese ja pilko raparperit, ja samat sävelet omenalle

2. Laita palat kattilaan, lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi
3. Keitä seosta miedolla lämmöllä muutama minuutti, niin että raparperi alkaa kostua ja pehmetä
4. Lisää sokeri ja sekoita niin kauan että se sulaa
7, Keitä vielä seosta kunnes se sakenee ja muuttuu kiiltäväksi



Noniin, siinä ne vinkit tällä erää :)

Muuten, piti kertoa jo ajat sitten jotain kivaa. Nimittäin voitin tällä blogikirjoituksellani Buzzadorin blogikilpailun, jolla sain sitten 1000 muksuklubin pistettä joilla saan hankkia sieltä tavaraa! Mutta ei siinä vielä mitään, osallistuin samassa postauksessa esiintyvällä kuvakollaasilla valokuvauskilpailuun by Buzzador....JA VOITIN! Enkä ihan mitä tahansa vaan Nokian C7-kännykän! Olin ihan että WHAAAT, kun sain sähköpostin jossa minua onniteltiin, ja tiedusteltiin ovatko osoitetietoni paikkaansapitävät. Puhelin tuli sitten 2 päivää myöhemmin postissa :)


Joten, suosittelen kaikkia nyt oikeasti liittymään buzzadoriksi, laittakaa minulle sähköposti osoitteeseen annukka_maaria@hotmail.com, niin laitan kutsupostia tulemaan! :) Ideana on siis se, että testaat ilmaiseksi tuotteita ja raportoit kokemuksistasi, esimerkiksi blogissasi. Osassa kampanjoissa ei tarvitse olla blogia, esimerkiksi äitini on päässyt kamppiksiin ilman blogiakin. Minusta tuo testaaminen ja tuotenäytteiden jako on kivaa puuhaa :) Ja hyvin on tuota aikaa tehdä raportti ja bloggaus ja jakaa tuotenäytteitä, tuossa Veet-kampanjassakin oli yli kuukausi.







No comments:

Post a Comment