Thursday, December 20, 2012

Satakuntalaiset perunalimput



Lupasin raportoida perunalimpuistani, mikäli ne onnistuvat. Ihme kyllä näin tapahtui, joten tässä innokkaille (tai hulluille, kuten totesin leipoessani...) leivän leipojille resepti kuvineen! :)

Eli, leivänleivontataustastani huolimatta (teeleipiä ja patonkia!) onnistuin tällaisella reseptillä, joka on alunperin Kotilieden parhaista resepteistä kootussa Suuressa Leivontakirjassa.
Kohoamassa....
Ensinnäkin, ehdotan lämpimästi kaikkia tekemään korkeintaan puolitetun annoksen tästä. Tavaraa tuli niin paljon, että jouduin käyttämään kahta kattilaa, ja limppuja (ISOJA!) tuli siis luvattu 10kpl.


JUURI:
*2 1/2 kg perunoita, vettä
*750g ruisjauhoja
*500g ruismaltaita
3l keitinvettä ja vettä
*50g hiivaa tai hapanleipätaikinaa

Tässä vaiheessa voin sanoa käyttäneeni kuivahiivaa, koska mies unohti tuoda tavallisen hiivan kaupasta. Olin 100% varma, ettei kuivahiiva toimi tässä, mutta siis se toimi.

1. Kuori perunat ja keitä kypsiksi.
2.Ota vesi talteen ja survo perunat.
3.Sekoita perunasurvokseen puolet juuren jauhoista ja maltaista, ja noin 1 1/2l keitinvettä
4.Ripottele maltaita ja hiukan ruisjauhoja päälle.
5.Peitä liinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

6. Lisää juureen loput ruisjauhoista ja maltaista, ja vielä jäljelläoleva keitinliemi kiehuvan kuumana. Keitä juurta 15min.
7. Jäähdytä seos. Lisää hiiva tai hapanleipätaikina, anna juuren käydä peitettynä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
(ja itsellä toinen satsi leipää oli siis 2 päivää huoneenlämmössä, koska en kertakaikkiaan ehtinyt paistaa kaikkia aiemmin!)

ALUSTUS:
*2rkl suolaa
*1rkl rouhittua kuminaa (käytin kokonaista kun ei missään mitään rouhittua ollut?!)
*2 rkl pomeranssinkuorta
*1/2l siirappia
*125g hiivaa (jälleen kuivahiiva oli mulla käytössä)
*1kg ruisjauhoja
*2kg vehnäjauhoja (meni kyllä enemmän)

Voiteluun:
siirappikahvia ja sokerivettä

Maustesekoitus, näytti erehdyttävästi hiiren*** :D

1.Lisää juureen suola, kumina, pomeranssinkuori, siirappi, hiiva ja ruis- ja vehnäjauhot. Alusta taikina kiinteäksi.
2. Kohota liinalla peitettynä. Leivo taikinasta 8-10 pyöreää limppua. Kohota leivät, pistele (itse unohsin tämän!) ja paista 200 asteessa noin tunti.
3. Voitele paiston loppuvaiheessa sokerivedellä tai siirappivedellä. (itse voitelin kun oli n.10min paistoaikaa jäljellä. )
4. Sivele kuumat leivät uunista otettuasi vielä kuumalla vedellä, niin pinta ei jää tahmeaksi. Peitä leivät, niin kuori pehmenee.

Säilyvät hyvin ja voi pakastaa :)
Ja huom, toimitus suosittelee vain yhden limpun laittamista pellille kerrallaan..."hieman" kasvavat ja kohoavat tuolla uunissa :)

No comments:

Post a Comment