Sunday, November 3, 2013

Tsadaa! Edelleen elossa!

Ei olla siis kuoltu mihinkään homeen aiheuttamiin sairauksiin, kuten homepölykeuhkoon, astmakohtaukseen, toksiseen oireyhtymään....Ja niin edespäin. Itseasiassa olen ollut nyt oireeton, mikä on loistavaa. Olen viimeksi kirjoittanut elokuun 19. päivä, ja siitä on nyt noin suurinpiirtein 2,5kk. Tämän aikana olemme väliaikaisesti eristäneet yläkertamme, siinä meni yksi viikonloppu. Mieheni teki sen veljiensä avustuksella, ja minä keskityin muonitukseen ja saunan lämmitykseen :)
Koska eristys on väliaikainen, teimme sen halvoilla materiaaleilla. Tarkoituksena on siis lämmönhukan minimointi, ja se ettei meille tosiaan sada sisään. Yläkerta olisi mennyt heti pakkasen puolelle, ellei sitä olisi eristetty. Meillä oli jo omasta takaa lasivillaa, käytimme siis sitä eristykseen. Todellisuudessahan paras eriste meille on selluvilla, tai siis ekovilla. Tai kutteripuru, jos oikein ekoksi alkaisi. Mutta nyt saimme hoidetuksi eristyksen noin 200-300e:lla, plus ruokintakustannukset :D
Tässä muutamia kuvia viimeisen 2,5kk:n ajalta teille.

1. Avasimme lattian kolmesta kohdasta tarkastaaksemme miten alapohja ja ylipäätään lattianalus voi. Mehän uskoimme, että täällä on betonilaatta, joka on siis valettu myöhemmin talon alle. Asiantuntijat (tai ns. asiantuntijat??! Tässä alkaa olla usko koetuksella...) olivat sitä mieltä, ettei talon alla missään nimessä voi olla betonilaatta.
NO, sellainen siellä nyt kuitenkin on.
Avasimme lattian kriittisistä paikoista eli keittiön altaan alta, kylmästä nurkasta (jota viime talvena valitin) ja patterin alta olohuoneesta (goodbye laminaatti...). Tältä näytti (ennen- ja jälkeen kuvia) 


Kuivaa, kuivaa, kuivaa, myös mittarilla mitattuna, paitsi siis kylmän nurkan salaisuus oli haljennut betonilaatta, joka täytyy siis korjata. Hyvä että sillekin löytyi syy.

Heiluin myös mittarin kanssa kaikissa muissa mahdollisissa paikoissa, mistään ei löytynyt mitään, paitsi lieden takaseinällä olevan laatan takana oli kohonnut arvo, liekö siellä jotakin...jossain vaiheessa sen voisi kurkata. Mutta muuten ei löytynyt mitään. No, pintakosteusmittari nyt on vaan pintakosteusmittari, mutta kyllä sekin jotakin kykenee kertomaan.

Siirsimme myös kesän kuivuneet puut pikkuhiljaa puuliiteriin, saaveilla kantaen...minä täytin saaveja ja mies kantoi. Tässä kuva aika keskiväliltä urakkaa...


^tosta oli jo jokunen puu otettu, mutta tossa oli sitten vihdoin kaikki!Puuhäkistä (missä ne siis olivat kuivumassa) tehtiin talvehtimispaikka mm. puutarhakalusteille, grillille, pyörille, pihaleluille, jne, jne, jne.....Saa nähdä kestääkö kevääseen!

Tässä syksytöistä kuva. Pihassa on paljon alasleikattavia puskia, ja kukkia. Tässä oltiin vasta alkumetreillä.


Ensilumi 17.10 - kesti muutaman päivän maassa, ja suli sitten pois. Sen jälkeen ei ole lunta satanut eikä näkynyt! Nytkin on noin +6 astetta lämmintä. Sopii meille, koska meillä on pannu käännetty mahdollisimman pienelle, ja patterien termostaatit...lämmitämme mahdollisimman paljon puilla.


Mitähän muuta? No, tähän aikaan on mahtunut paljon vierailuja Tampereelle ystävien luokse, Hoploppireissua, käärmenäyttely, kaikenlaisia "kissanristiäisiä", pojalla alkoi muskari ja mulla astangajooga, lisäksi käydää viikoittain perhetuvassa ja pomppukerhossa, ja joka toinen viikko on MLL:n kerho. Sitten käåydään myös kirjaston satutunneilla aina kun niitä on. Eli ohjelmaa piisaa tosi kivasti, ei tarvitse kysellä että mitä tekisi :) 

Itse taloasia ei ole edistynyt tipanvertaa. Se, ken haluaa suosituksen,  mitä firmaa ei kannata missään nimessä Pirkanmaalla valita, laittakoon kommenttiboksiin sähköpostinsa, niin voin laittaa nimen s-postilla. En viitsi tässä ainakaan vielä kertoa tarkemmin, koska odotamme edelleen sitä perrrkeleen korjausarviota, jotta saisimme vaateen eteenpäin....Jos koko arvio ikinä tuleekaan. Uskomatonta, ja tällä ihmisellä on VTT:n sertifikaatti...HUHHUIJAA!!! "ja ammattimies piti olla..."... niinkuin jossain Klamydian biisin lopussa todetaan...

Mutta onneksi nyt ollaan saatu tavarat sen verran jäårjesteltyä, että täällä viitsii olla. Ollaan jaettu olohuone kahteen osaan, ja pistetty kaksi vaatekaappia niin, että saadaan pidettyä siellä vaatteitamme...mun vaatteita piti suurin osa pakata pois ja myydä, koska ne ei mahtuneet mihinkään...Mulla on ollut nyt kirppispöytä ainakin 4-5 viikkoa!


Mutta, kohta tuo nuorimies heräilee unilta, joten pitää mennä katsomaan...siellä se nukkuu yksin pukuhuoneessa, missä nukutaan kaikki siis edelleen. Paitsi mies viikolla nukkuupi sohvalla, ettei herätä hänen kelloonsa kukonlaulun aikaan, plus että meillä on niin kapea sänky tuolla pukuhuoneessa (ei sinne isompaa mahtuisi) että en oikein osaa nukkua hänen kanssaan siinä... :(((


 


6 comments:

 1. Viime kesänä kävin kengittämässä eli vaihtamassa alimmat hirret yhteen isohkoon taloon, jonne olivat aiemmat omistajat suuressa kusipäisyydessään valaneet betonilaatan. Koko rossipohja oli täytetty soralla ja sen päälle 100 mm laatta joten lopputulos on selvä: Kaikki alimmat hirret mätiä/osittain homeessa ja olipahan muutamassa kohdassa kosteus lähtenyt hiipimään ylöspäinkin. Myös nämä hirret uusittiin.

  Sitä kun eivät nämä ihmiset tajua että hirsitalon ehdoton elinehto on se alkuperäinen tuulettuvuus eikä sitä pidä mennä tukkimaan tahi säätämään. Sertifikaatit ovat tämän päivän laillistettuja rahastuskeinoja sillä sellaisin voi hommata (alalle kuin alalle) istumalla yhden sunnuntain ABC:n kahviossa (joissa näitä tilaisuuksia järjestetään aina tulikorteista ym. lähtien).

  Toivottavasti pärjäätte talven yli ilman isompia vaikeuksia ja sitten kesän tullen saatte paikkoja kuntoon. Vilpittömästi toivotan teille jaksamista .

  ReplyDelete
 2. Kiitos, toivotaan parasta! Perrrhana kyllä tässä saa aika jääräpäinen olla, mutta toisaalta, oli se vähän tiedossakin...ken vanhan talon kelkkaan lähtee, niin... se joko pysyttelee kelkassa tai tipahtaa!

  ReplyDelete
 3. Hei.. löysin blogisi etsiessäni "kohtalotovereita". Jos vertaistuki tai sen jakaminen kiinnostaa, niin laita viestiä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 4. Niin,

  Jaksamisia vaan, jotenkin perheenne ja talonne on ollut usein mielessäni.

  ReplyDelete