Sunday, November 17, 2013

Lämmityksestä

Tänä syksynä ovat tietysti lämmitysasiat olleet aikalailla tapetilla täällä meidän torpassamme. Olemme miettineet, laitetaanko vesikiertoinen lämmitys pyörimään vaiko ei. Yläkertahan on nyt lämmitetty öljypattereilla. 

Alkuun laitoimme vesikiertoisen järjestelmän (eli siis sähkötoiminen kattila, vesikiertopatterit)  käyntiin, olisiko se ollut ennen lokakuun alkua. Samaan aikaan aloimme pikkuhiljaa puulämmityskauden. Ensimmäisen yöpakkasten alettua aloimme lämmittää systemaattisesti joka päivä takka.




Pari viikkoa sitten huomasimme kuitenkin tutkiessamme Elenian sähkökulutussivuamme, että puulämmityksestämme ei ole juurikaan ollut apua energiansäästössä. Päätimme silloin, että laitamme kattilan kokonaan pois päältä, ja laitamme talon lisäosaan kolme öljypatteria. Tämä kokeilu vahvisti epäilymme; kattilamme on auttamattomasti sähkösyöppö ja huono, tiensä päässä, voisi sanoa. Meillä kuluu huomattavasti vähemmän sähköä nyt pattereilla ja puulämmityksellä, kun vesikiertoisella + puulla...!



No, ynnäilimme tuossa sähkönsäästöämme tänä vuonna. Olemme siis koko vuoden aikana
1. Pitäneet kattilaa mahdollisimman pienellä ja nyt sammuttaneet sen kokonaan

2. Lämmittäneet mahdollisimman paljon puilla (ja investoinneet niihin noin 470e)
3. Vaihtaneet lamput lähes jokaisen energiansäästölamppuun
4. Ainakin minä olen yrittänyt korjata energiankulutustani mm. sammuttelemalla valoja, käyttämällä hyväksi uunin jälkilämmön + valmistamalla samalla lämmityksellä monta ruokaa, yms pientä


Ero on arvioon verrattuna (viime kuun loppuun asti laskettuna) 1231e!


Että kaipa siinä jotain eroa on ollut, tai jotakin tapahtunut....Valinnoilla on väliä!


2 comments:

  1. Puulämmitys on kyllä hyvä juttu ja vaikka tämä rivitaloasuntomme (vuokra-sellainen) ei olekaan vertailukelpoinen teidä talonne kanssa, niin esim. meillä ei ole lainkaan patterit päällä talvisaikaan. Itse asiassa ei ole koskaan ollutkaan paitsi tuulikaapissa missä on lämminvesivaraaja (ja koska tämä on melko harva talo). Niin, ja pesutiloissa lattialämmitys (sähkö). Muuten lämmitetään asunto varaavalla takalla ja kovillakin pakkasilla riittää kopallinen puita joka toinen päivä pitämään huonelämmön tuolla 22 - 24 asteen tienoilla. Tuulisella säällä nämä asunnot jäähtyvät todella äkkiä joten jos oikein tuulee, tietää se automaattisesti lämmittämistäkin.

    ReplyDelete
  2. Jep, tuuli kyllä vaikuttaa, ja pitää miettiä eristystä (ja verhoilua) sitten tulevaisuudessa, kun joskus sitä täytyy alkaa vaihtamaan. Ellei jo ensi kesänä, jos hirsien vaihtoa pitää tehdä ulkopuolelta....

    ReplyDelete