Thursday, May 23, 2013

Kesä ja kärpäset...vai kesä ja kuumetaudit...

Noniin, juuri kun yhdestä "poikkeustilasta" selvittiin niin jo on toinen ovella. 

Maanantaina ja tiistaina laittelin pihaa ja poika oli hoidossa, kaveri kävi kylässä ja nautin ihanasta auringosta kärväyttäen rintamukseni 9h pihallaolon seurauksena 
 Keskiviikko-iltana nousi sitten pojalle elämänsä eka kunnon kuume, 39,3 astetta. Se yö meni aikalailla valvoskellessa, poika nukkui pinnasängyssä ja minä menin hänen formulasänkyynsä ja googlettelin myyräkuumeet (pelannut noissa puupuruissa monta viikkoa pihalla...heti tuli mieleen...), aivokalvontulehdukset, streptokokit ja tappajabakteerit ja kaikki muutkin...Kyllä sitä ihminen itseään osaakin kiusata!

No, kuumetta ei eilen aamulla ollut, mutta ip:llä taas yli 39, ja ei laskenut lääkkeillä. Illalla myöhään oli jo 40,3, ja ei edelleenkään tehoa lääkkeistä. Viime yö sitten meni...No minä ja poika valvoimme aikalailla aamuyöhön, hetken poika nukkui taas taas heräsi. Kuume kokoajan 40,3. Aamulla sitten hän oksensi, vatsa on pinkeä ja imusolmukkeet tuntuvat kaulalla. Joten soitto lääkäriin ja menemme sinne tänään 1,5h päästä. Onneksi sentään juoma maistuu kohtuullisesti.

Harmi kun en hakenut pihakukkia maanantaina tai tiistaina, koska nyt en sitten niitä voi hakea. Mieskin pääsee töistä tänään vasta tosi myöhään...No jospa huomena. Tai oikeastaan juuri nyt ei hirveästi kiinnosta koko kukat...

Olen ollut tosi ahkera raparperileipuri! Maanantaina keitin raparperimehua, nams! 
Tein tätä monta kannullista, toisen satsin maustoin vaniljatangoilla. Ohje on Soul kitchen-blogista , löydätte linkin takaa tämän mainion ohjeen! Itse laitoin vähän enemmän vettä ja toisesta satsista sitruunan pois (siitä vaniljaisesta). Tuli siis hieman laimeampaa mutta hyvää kyllä! 

Tiistaina tein sekä raparperikiisseliä että raparperipiirakkaa.Piirakan kanssa kävi hauska juttu. En huomannut että siihen tulee kermaviiliä, joten korvasin sen mansikka-banaanijogurtilla...tuli oikeasti todella herkullista! Niin herkullista että koko piirakka meni tiistaina, ja tein uuden, isomman eilen! :) Tässä ohje, se on pienelle piirakkavuoalle mitoitettu, onko se halkaisija nyt 26cm? 

Pohja:
Voita 150g
sokeria 1dl
1 muna
vehnäjauhoja 3dl
leivinjauhetta 1tl

1/2l raparperinpaloja
4-5rkl fariinisokeria

1muna
2-3dl mansikkabanaanijogurttia (aiemmassa ohjeessa oli siis 2dl kermaviiliä)
1/2dl sokeria


Itse menin helpoimman kautta eli sulatin vaan vähän voita, ja sotkin kaikki aineet yhteen ilman mitään vatkaamista koneella, ja ilman leivinjauheen sotmekista jauhoihin. Ja onnistui siis hyvin! Taikina levitetään voideltuun piirakkavuokaan. Taikina oli aika paksua mutta lastalla sai hyvin sen levitettyä.

 Pohjan päälle laitetaan noin 1/2l raparperinpaloja (kuori raparperit ennen pilkkomista!).
Raparperien päälle fariinisokeri, ja sitten sekoita kulhossa muna, jogurtti ja sokeri, ja kaada seos raparperien päälle. Paistetaan 200c:ssa noin 30min.


 Meidän ainakin piti pitää sunnuntaina pojan synttärit ja tämä oli niin herkullista että ajattelin sinne leipoa kaksi piirasta :D Tosin katsotaan nyt voiko niitä synttäreitä edes järjestää :( Kuukausi on jo lykätty niitä, ensin anoppi sai meillä sen oksutaudin...ja sit oli töitä...No, katsotaan. Nyt pitää mennä valmistautumaan lekuriin...

Muuten, olen jälleen buzzaamassa uutta tuotetta! Jonakin päivänä ilmestyy bloggaus Veet-tuotteista, watch out :) Kunhan saisi vaan aikaa kokeilla niitä...

2 comments:

  1. No voi hemmetti, se meinaa olla yhtä sairautta ja se on kurja juttu näin kesän kynnyksellä. Toivon kuitenkin että taudit on kärsitty teidän osaltanne ja loppukesä menee paremmissa merkeissä.

    Kiitos raparperimehu-vinkistä, sitä pitää ehdottomasti kokeilla!

    ReplyDelete
  2. Jees, joo nyt ollaan terveitä! Mä keitin 3 jättikannullista tota mehua (tein moninkertasena ohjeen ja kahdessa kattilassa) ja kohta on kaikki menneet. Ehkä 1/2l jäljellä....

    ReplyDelete