Oikeastaan otsikko voisi olla "vanhan omakotitalon plussat ja miinukset", mutta tämä kun on jo toinen kyseistä laatua oleva, niin voin totisesti sanoa ettei kahta samanlaista taloa ole olemassa.
Mielestäni aika ratkaiseva asia asumisviihtyvyyden kannalta on noin teknisesti ottaen lämmitysmuoto. Se vaikuttaa myös aikalailla rahapussin kokoon. Tällä hetkellä kai mikään lämmitysmuoto ei ole kovinkaan halpa, tai ainakin vaatii tyyriit investoinnit.
Tällä hetkellä meillä on vesikiertoiset patterit ja puulämmitys sekä yksi ilmalämpöpumppu yläkerrassa.
Sähkölaitos oli arvioinut kulutuksemme niin, että arviolasku oli noin 150e:n luokkaa. Kävikin vaan niin, että lasku nousi 350e:n - kuussa. Tuli kolmelta kuukaudelta siis aika kiva takautuva sähkölasku...No, onneksi yhtiöiden kanssa saa sovittua hieman maksujärjestelyitä ja siitä selvittiin.
Sen jälkeen paneuduimme huolella sähkö- sekä lämmitysasioihin, ja saimme energiankulutustamme pudotettua huimat 50%! Parhaimpana päivänä kulutus on ollut 100% pienempi edellistä...Eli siis, keskimäärin kulutimme noin 160kwh vuorokaudessa, vyönkirisyksen jälkeen pienin luku oli 80kwh. Ja siis kwh hinta vaihtelee yhtiöittein, mutta luulen sen olevan näin talvella kaikissa noin 7-8c:n väliltä...siinä vois siis laskea....Lisäksi tietysti sähkönsiirto joka tekee puolet lisää, ja perusmaksu.
Lyhyesti sähkössä säästettiin säätämällä kattila pienelle ja laittamalla enemmän vaatetta niskaan, ja lisäämällä puulämmitystä. Neuvoisin kaikille talonostajille, että perehtykää siihen kuinka hyvin talo on eristetty, ja ottakaa oikeasti selvää todellisista lämmityskustannuksista, se ei aina ole ihan sama mitä myyjä kertoo. Vaikka lain mukaan myyjällä on vastuu kertoa todelline kulutus, niin joku voi tosiaan pitää kattilaa pienellä ja kämppää 15 asteen lämmöllä - mikä voi olla shokki kerrostalon +23:sta muuttavalle.
Kiinnitettiin myös huomiota kaikkeen sähkönkulutukseen- ei turhia valoja, ei turhaan taulutelkkaa päällä (vie tunnissa saman kun jääkaappipakastin vie vuorokaudessa!!), vessasta lattialämmitys yöksi pois...tällaista kaikkea pientä kattilansäädön lisäksi.
Etenkin tuo miesväki on täällä sellaista valoja unohtelevaa sorttia, joskus kun illalla tuli kotiin, niin saattoi palaa esimerkiksi yläkerrassa lähes kaikki valot eli noin 10 halogeenilamppua katossa ja yksi iso lamppu portaissa...lisäksi eteisessä kaks valoa, keittiössä kaks valoa, olkkarissa kaks valoa ja 10 halogeenia....vessanvalot...ja saunapäivinä vielä 3 saunan ja pesutilojen valoa...noi sitten päällä koko illan ja joka ilta, kai sekin jotain vie? Nyt mieskin sammuttaa tunnollisemmin lamput.
Lisäksi lämmityksen kätevyyteen tosiaan vaikuttaa se, että pitääkö niitä puita tilata/kaataa/pätkiä/roudata jostain, koska yllättäen esimerkiksi tuollaisen pienen alle 2v:n kanssa se puiden haku liiteristä ei ole aina kauhean helppoa. Suosittelen taaperoikäisille takallisille lämpimästi leikkikehää, myös takan kuumuuden takia. On kätevä että saa rauhassa käydä vessassa pelkäämättä että lapsi - vaikka vahingossa- joutuu kuuman takan kanssa kosketuksiin.
Meillä ei ollut edellisessä asunnossa takkaa, mutta muuton aikaan 1,5 vuotias poikamme kyllä oppi heti varomaan takkaa. Yhtäkään vahinkoa ei ole käynyt, koputetaan puuta....Hän hieman pelkääkin takkaa ja tulta, joka on aiheellista. Lastensuojelijat ja sun muut saavat nyt kauhistella rauhassa, mutta meillä on ahkerasti selattu Jörö-Jukka-kirjan "Tyttö ja tulitikut"-satua!
Meillä siis voisi sanoa miinuksen olevan huono eristys. Sitä voisi parantaa aikalailla joka puolelta, lattiat, katto, seinät. Itse lämmitysmuoto on ok ainakin minulle, vaikka kyllä haaveilen toisesta ilmalämpöpumpusta ja aurinkopaneeleista...
Toinen asia vanhassa talossa; aina on jotakin kesken remonteeraamisen suhteen. Se voi olla joko hyvä tai huono asia, riippuen ihmisestä ja fiiliksestä. Nyt tällä hetkellä käsi kipsissä ja hieman nuhaisena ei oikein kyllä kiinnosta ajatus mistään ylimääräisestä, se takan sytytyskin ketutti. Parhaassa tapauksessa kuitenkin remonteeraamisesta ja itse tekemisestä saa tosi hyvän mielen. Mutta jos on ihminen, joka haluaa saada joskus valmiin kodin....on parasta valita joku uusi kerrostalo-asunto ;) Tämä on siis +/- :D
Kerrostalosta päästäänkin seuraavaan puoleen, joka on se hyvä - oma rauha. Etenkin täällä puoliksi maaseudulle, monen kehäkolmoslaisen mielestä ihan landella, saa olla tosi rauhassa. En enään ikinä, koskaan menisi kerrostaloon kuin pakon edestä. Vaikka joskus kyllä, kun keittiössä on aamulla 15 astetta lämmintä, ja ***taa sytyttää uunia kun ei se paska taas vedä ja tuhkatkin pitäis ottaa pois....silloin saatan ajatella että ah, olispa kerrostalossa. Mutta kun tupa lämpenee ja kuppi kahvia on tippunut, niin jo mieli muuttuu. On myös muuten kiva, jos tontti on kaava-alueen ulkopuolella, ja siinä on rakennusoikeutta jäljellä. Jos sattuu jäämään ylimääräistä rahaa, tai haluaa tiukemmin naimisiin pankin kanssa, niin voi rakentaa vaikka mukavan lisärakennuksen tai laajentaa. Meillä on haaveissa autotalli ja lämmin varasto.
Yksi miinus on mielestäni se, että ainakin nykyisten homekohujen keskellä on sellainen fiilis, että joskus alkaa tulla hieman vainoharhaiseksi. Jokaisen flunssan yhteydessä miettii, että herranjumala, voisko tää olla nyt jotain homeallergiaa...Okei, kärjitettyä noin, mutta jos tulee outoja oireita, niin kyllä se mielessä käy. Koskaan, korostan ei KOSKAAN voi seiniä aukomatta kunnolla tietää, mitä siellä piilee. Ja aika harva kuntotarkastuksessa alkaa niitä aukomaan ellei ole suoranaista tietoa vaikka vesivahingosta, jonka laajuuden ostaja haluaa tietää ennen ostopäätöstä.
Myös jokainen outo juttu tuo mieleen ekana homeen, tai jonkun kauhean rakennusmokan. Olen mm. luullut yläkerran lattian vajonneen, vessan laattojen halkeilleen (yksi laatta oli pinnasta rikki seinässä mutten ollut huomannut sitä käydessämme täällä) ja pojan huoneen läheisyydessä olevan vinttitilan olleen homeessa....
Se on kyllä muuten pakko sanoa, että pojan huoneessa haisee edelleen oudolle. Vaikka se herhiläispesä hävitettiin jne...En tiedä imaiseeko huone vintiltä hajua vai mitä, mutta se mua häiritsee vieläkin. Haju ei ole ihan maakellarimainen, vaan jotenkin tunkkainen ja outo. Tän vois oikeasti laskea meidän henkilökohtaisiin miinuksiin tässä talossa. Jos sinne on joskus joku kuollut ja mädäntynyt...Hyiii! No ei vaan, syynä vois myös olla vanhat seinärakenteet ja etenkin eristys. Haju ei kyllä ole sellainen kastunut vuorivillakaan, olen käsittänyt sen haisevan kissanpissalle....
Plussia sitten taas kehiin; omassa talossa saa liikuntaa. Lumityöt, pihatyöt, ja yleensä isompi pinta-ala...Liikuttua tulee. Myös lapsen kanssa on jotenkin helpompi ulkoilla kun on oma piha, ja siihen on helppo mennä. Ovesta vaan ulos ja olet pihalla :D Henk.koht pidän myös siitä, että tonttimme on aika suojaisa, etenkin kesällä on kasvustoa ja puustoa näköesteenä. Myös piha on sisäpihatyyppinen. Tontilla ei myöskään ole mitään kovin vaativia kasveja, olen oikeasti kukkien turma :D Multa kuolee kaikki kukat paitsi kultaköynnökset ja enkelinsiivet. Kaktuksetkin oon tappanut :D
Viime syksynä istutin jotain sipuleita, siis tulppaaneja ja jotain vastaavia, kun kuulema niitä ei tarvi hoitaa sen erityisemmin. Lisäksi pihassa on jotain monivuotisia istutuksia, ne piti leikata syksyllä alas ja tein kuten neuvottiin. Kuulema yhden ikkunan alle, puskan keskellä pitäisi nousta narsisseja ekana keväällä....sitä odotellessa :D Mun läsnäoloni on kyllä voinut tappaa ne, vaikka ne olis noussu ennen joka vuosi....
Tykkään myös siitä että meillä on marjapensaita, omenapuita ja raparperia. Tosin omenapuut on aika huonokuntoisia, en tiedä pitäisikö ne suosiolla kaataa ja istuttaa uudet. Marjapuskatkin saa lähteä viimeistään kun autotallia joskus rakennetaan....istutan toki uudet, mutta eri paikalle.
No, yllärinähän tässä tuli tietysti myös se vesivahinko ja poistoputki joka johti siihen. Toisekseen yllätys oli se, että kunnallinen viemäri olisi jo pitänyt toteuttaa aikaa sitten, kun meille kerrottiin sen toteutuksen olevan vasta muutaman vuoden päästä. En tiedä saisimmeko siihen lykkäystä, vai aletaanko oikeasti ensi kesänä kaivamaan....ja mistä rahat....
No, tässä nyt jotain puolia ja hieman yllätyksellistäkin asiaa. Lyhyesti; en vaihtaisi mihinkään, mutta ei tämä laiskalle ihmiselle sovi! Lisäksi, vanhan talon ostoa suunnittelevat, selvittäkää kaikki tarkkaa. Älkää luottako myyjään älkääkä välittäjään sokeasti, vaikka olisivat kuinka kivoja ihmisiä. Pyytäkää vaikka neuvoa kokeneemmilta tai viisaammilta, ja kuunnelkaa hieman mielipiteitäkin :D Kyllä mekin niin tehtiin, mutta siis kaikkea ei voi aina hoksata kuitenkaan. Pienet säästöt eivät ole pahitteeksi kun muuttaa tämänkaltaiseen.
Ps, enään viikko kipsiä! Anoppi lähti eilen, joten nyt pitäis pärjätä pojan kanssa kaksin ainakin viis arkipäivää....Vielä pieni nukkuu, joten ehdin rauhassa blogata ja juoda sumppia :)
Hemmetin hyvä postaus ja täynnä asiaa! Oikein luin kahteen kertaan, niin hyvää tekstiä olit kirjoittanut ja arvokkaita neuvoja jaoit tuleville talon ostajille. Se rahanmeno kun ei lopu siihen kun talo on ostettu vaan pikemmin sen meno kiihtyy. Siksi nuo sinun neuvosi ovat tärkeitä juttuja jotka pitää miettiä ja selvittää etukäteen.
ReplyDeleteOnnea sen kätesi kanssa ja olehan varovainen.
Thänks, nyt enään 3vrk kipsiä, jessshhh!
ReplyDeleteEli tätä kirjoitettaessa olet jo vapautunut siitä, muistakin olla varovainen! ;)
ReplyDelete